de cuiner a cuiner/a

de cuiner a cuiner/a

A Peu i a Cavall

Algú ho havia de dirPostado por Andreu Ledoux 2013-02-16 19:58

A Anglaterra mengen carn de cavall. El rebombori que, arrel de la lasanya amb carn de cavall de Findus ha arribat fins al parlament, centra la discussió en l'engany al consumidor. Els-hi han venut gat per llebre i això, a Anglaterra ho consideren un fet greu. Parlen directament d'acció criminal.

A Espanya però, no miren tan prim. Amb un sol cop d'ull a mitja dotzena d'etiquetes de carn picada fresca i de preparats de carn de boví n'hi ha prou per constatar que ens prenen el pel.

No ha arribat pas al parlament la notícia sobre unes hamburgueses amb carn de cavall venudes com a carn bou, d'Erosky, una setmana d'abans del cas Findus.

http://www.324.cat/noticia/2043733/societat/LOCU-troba-ADN-de-cavall-en-dues-marques-dhamburgueses-etiquetades-com-a-carn-bovina

Pel que es veu legalment els fabricant d'aquí se'n en surten perquè, tot i quan no arriben a vendre cavall per bou, et pots trobar amb preparats de carn que t'ofereixin un 100% de carn de bou i que només et donin un 60%. La resta son altres substàncies amb lletra petita.

Volen dir que el 100% del 60% és carn de bou i no un altre carn, però en vistes de que pagues un preu per quilo, te'n vas amb 400 grams de 0 % carn de bou. En un mateix paquet on diu 100%.

La meva opinió és que si prometen un percentatge, tan fa que el 40% sigui d'una altra carn o fibres vegetals. L'engany, el gat per llebre, és el mateix o pitjor perquè perquè al cap i a la fi el que volies era carn.

És clar que als preparats de carn fresca permeten afegir altres coses que no siguin carn però molts consumidors no deixem de veure un paquet de carn picada i una etiqueta en gran que diu «100% Carne picada de Buey» que sens dubte pot fer creure que no és un preparat, si no picada de la bona.

La legislació Europea al respecte generalitza una mica i per això molts països nòrdics, (i potser d'altres latituds, car no he llegit totes les legislacions), altres doncs, complementen aquestes normatives amb directives locals i les concreten, juntament amb les comunitàries, en resums entenedors que esdevenen una font de consulta (a xarxa), tant per fabricants com per consumidors.

A Espanya no ens mereixem aquests privilegis i els governs es limiten a fer publicacions al BOE que sovint acaben sent interminables referències a decrets anteriors, en plan germans Marx i " los partes contratantes".

Altres legislacions estipulen per exemple que la denominació «carn picada» només es pot fer constar si el preparat conté menys d'un 25% de greix i prohibeix dir-li «carn picada» si porta un 25% d'altres substàncies que no sigui la carn en qüestió.

Tanmateix prohibeixen altres proteïnes que no siguin d'animal. Carn picada solament pot contenir carn de músculs estriats (excepte el cor) i mai altres despulles com tendrums, pell i ossos (col·làgens). Ja se't fa aigua la boca perquè saps que l'hamburguesa que et faràs és això: carn de bou pura.

Holanda: http://wetten.overheid.nl/BWBR0009675/geldigheidsdatum_13-12-2011

Baviera: http://www.lgl.bayern.de/lebensmittel/warengruppen/wc_06_fleisch/et_leitsaetze_fleisch.htm#hack

Suècia: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/E-nummernyckeln---godkanda-tillsatser/

Comparat amb tot això, aquí és el Bronx.

Permeten denominacions mixtes com «preparado de carne picada de vacuno» on, vulguis o no, el nom de carn picada surt i seria il·legal en molts països ja que ha de ser una cosa o un altre, sense ambigüitats, perquè que cada cosa té el seus directius propis.

Aquí la denominació principal del producte sovint és enganyosa i, d'això tracta aquesta denúncia, el reclam o el nom de la cosa no correspon al que realment compres o esperaves obtenir encara que després amb lletra petita segurament el que diu a l'etiqueta pot ser correcta i legal, però no correspon al nom principal.

Com a consumidor, i com sempre, has de fer un curset per poder triar el que per butxaca, salud o principis et convé i a sobre no t'ho posen tan fàcil com a altres països.

Aquí, un cop més, el Gran Germà tan sols vetlla per les butxaques dels amics.

A continuació analitzo uns quants casos curiosos, si més no escandalosos, si fossis Anglès/a, posem per cas

Unes «Hamburguesas Americanas» de «100% Vacuno» que prometen. L'etiqueta és a la part de sota i només donant-li la volta veus que els «100% Vacuno» es converteixen en «91% Carne de Vacuno». A banda de la pèrdua la cosa s'enreda encara més perquè no surten els números. «Vacuno», sol, és el conjunt de carn amb el greix inclòs, però dient «91% Carne de Vacuno». ens tornen a enganyar! Greix no és carn i el mateix fabricant confessa, i reconeix així com a cosa diferenciada, un 8% de greix.

Per tant, l'enganyós anunci es queda en un 83% de carn, no sabem si de toro, bou o vaca tant fa. La resta, un 17%, son "coses vàries" ja que «4% hortalizas» (sic), «fibra alimentaria» i «extracto vegetal» (sic) no sabem a que corresponen, i ens la venen, amb lletra gran a portada, per carn.

«Manhattan» També porta una etiqueta afegida però aquest cop diu «100% Carne de Buey» 100% que es converteix en 4% de cereals i hortalisses, 20% de greix i et comuniquen que el 15% de la carn es compon de col·lagen que a la pràctica vol dir que han inclòs parts de tendrums, pell o óssos que son les parts que contenen aquest col·lagen (gelatina). Sumat amb la resta de 'coses' veiem que tan sols el 60% és 100% carn.

«Preparado de Carne Picada de Vacuno» el cobren a 8,25 € el quilo amb un 20% de greix i un 15% de col·lagen i no especifica altres ingredients de farcit.

L'altre paquet, germà i del mateix fabricant, li diuen «Vacuno» a seques i el cobren a 5,50€ el quilo. Curiosament aquest preparat porta exactament la mateixa relació d'ingredients que l'anterior «Manhattan», també del mateix fabricant però que val 9,54€ el quilo.

«Vacuno Burger Meat» Promet un 80% de «Carne de Vacuno» i no diu res de greixos o col·lagen i tampoc percentatges d'altres fibres, farines, midons o proteïnes de soja, amb lo qual no sabem si hem d'estar contents o no per 5,25 € el quilo. Que és el 20% restant, arròs?

La palma la porta, des-afortunadament, un fabricant nostrat que ven «Vedella Femella»

(cosa fina!) i segueix amb lletra gran: «Carn Picada de Vedella» i «Preparat de Carn sense Colorants» amb lletra més petita. Això si que sembla un bon producte de carn picada tot i que alhora diuen que és un preparat. Sens dubte segueixen la legalitat Espanyola sobre etiquetatges però ull! Millor que els musulmans i jueus de certa edat s'enduguin les ulleres de llegir perquè la «Carn Picada de Vedella Femella» porta un 10% de carn de porc (!).

Això si, amb pebre negra i sense gluten i colorants en lletra més gran, que és el que més els-hi devia preocupar al musulmà i al jueu.Tampoc hi ha el preu per quilo, i que?

Veiem que encara falta molt per arribar on a Madrid pensen que ja hi som.

Malgrat tot et vull animar a que compris lasanya de Findus, ara que sabem que porta un 100% de carn de cavall. No ni de conya! Era una excusa per desmitificar la mala fama que sembla tenir la carn de cavall malgrat que porta menys colesterol, menys greix i més ferro i omega3 que qualsevol altra carn, pollastre inclòs. Un bon filet de Poltre de la Cerdanya i te'n adones que mai abans havies menjat filets.

Ah! i quan més vell, més tendre!

Valors nutricionals: http://www.carndepoltre.com/p/blog-page_22.html

Botiga on-line: http://www.carndecavall.cat/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=56&lang=ca

Directiva 94/65/CE (requisitos comercialización de carne picada y preparados de carne) http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31994L0065:ES:HTML

REAL DECRETO 1698/2003, (aplicación de los reglamentos comunitarios sobre el sistema de etiquetado de la carne de vacuno. http://www.boe.es/boe/dias/2003/12/20/pdfs/A45345-45350.pdf

  • Comentarios(1)//cuina.andreuledoux.com/#post11
Siguiente »